Днешните протести против планираните ТОЛ такси в Албания прераснаха в насилие.

...
Днешните протести против планираните ТОЛ такси в Албания прераснаха в насилие.
Коментари Харесай

Кървави протести срещу пътните такси в Албания, погром на първия ТОЛ пункт

Днешните митинги срещу планираните ТОЛ такси в Албания прераснаха в принуждение.

Демонстранти, събрали се край тунела Калимаш, покрай северния град Кукъс, започнаха да хвърлят камъни против полицията, която отвърна с гумени палки и сълзотворен газ.

Протестиращите възпламениха пункта за събиране на таксите и не разрешиха на пожарникарите да се приближат.

Албанската телевизия Топ ченъл оповестява за 12 ранени стачкуващи и 5 ранени служители на реда.

Автомагистрала Тирана - Кукъс - граничен пункт Морина (на границата с Косово), наричана Пътя на нацията, се употребява интензивно както от транспортни компании, по този начин и от голям брой туристи от Косово.

Международен консорциум взе автомагистралата на концесия за 30 години със задължението да я поддържа, да я разшири и да събира пътните такси. Албанските управляващи оповестиха, че от 15 април ще стартират да събират пътни такси от 2,5 евро за мотоциклет, 5 евро за лек автомобил, 11,2 евро за рейсове и лекотоварни коли и 22,5 евро за камиони , оповестява Българска телеграфна агенция.

Премиерът Еди Рама съобщи след днешния митинг, че строителството на автомагистралата, която пресича планински терени, още не е приключено и тези, които я употребяват, би трябвало да заплащат. Той добави, че освен няма да анулира таксите за автомагистралата, само че ще вкара заплащане и за други пътища в страната.

Рама е безапелационен, че насилието против полицията и държавното имущество ще бъдат осъдени.

Демонстрантите обаче приканиха за още по-радикални ограничения, в случай че решението за събиране на пътни такси не бъде анулирано.

В четвъртък косовски водачи дойдоха на пункта Морина със 150 празни камиона, с цел да стачкуват против пътните такси. Към тях се причислиха и десетки частни камиони от Албания, като направиха колона от няколко километра.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР